DvdM1

De derde Dag van de Mime die op 20 november 2020 zou plaatsvinden in theater De Meervaart hebben we vanwege de coronamaatregelen helaas moeten cancelen. We waren samen met Jakop Ahlbom Company, Boukje Schweigman en studenten en afgestudeerden van de Mime Opleiding al een heel eind gevorderd met de organisatie van deze dag. We richten ons vizier nu op het najaar 2021 en houden u uiteraard op de hoogte!

 

Dag van de Mime 2019

Op woensdag 13 november 2019 vond de tweede Dag van de Mime plaats. In Het Huis Utrecht kwamen mimemakers bijeen om met vakgenoten, experts, studenten en programmeurs in verschillende interactieve werksessies te spreken, brainstormen en filosoferen over belangwekkende onderwerpen in de mime, zoals de uiteenlopende maakprocessen en de positionering van mime.

 

Het dagprogramma opent met een inleidend gesprek met Jakop Ahlbom, Ingrid Kuijpers en Boukje Schweigman over hun werkpraktijk o.l.v. Patrick van der Hijden. Daarna gaan alle deelnemers uiteen in verdiepende werksessies met verschillende focuspunten. In de avond wordt er een triple bill gepresenteerd met bijzondere mimeperformances van nieuwe makers en opkomend talent.

 

De werksessies:

  1. Maakprocessen: een gesprek over de verschillende manieren van maken in de mime met Igor VrebacDavy Pieters, Francesca Lazzeri en René Geerlings o.l.v. Patrick van der Hijden.
  2. Ruimte, locatie en decor: een gesprek over de rol van ruimte, decor en locatie in de mime met Johannes Bellinkx, Theun Mosk, Marloes van der Hoek en Breg Horemans/Taat o.l.v. Liesbeth Groot Nibbelink.
  3. Positionering:een gesprek over de plaats en identiteit van de mime bij het publiek en programmeurs met Marjorie Boston, Gwenoële Trapman, Marie-Anne Rudolphi en Fabian Pikula l.v. Yassine Boussaid.
  4. Taal en mime: een gesprek over de vraag ‘hoe schrijf, praat en communiceer je over een genre waar taal vaak ontbreekt?’ met Floor van Leeuwen, Erica Smits, Jenny Mijnhijmer, Simon van den Berg en Marijn de Langen o.l.v. Marijke Schaap.

De triple bill:
De perfecte mens door Yannick Greweldinger en Dwayne Toemere / Mimetheatergroep Botlek

Sluit je ogen. Nee, stel je voor dat je je ogen sluit. En stel je voor dat je in een ruimte staat, een witte, verlichte ruimte.
De ruimte is leeg. Hier zijn geen grenzen. Hier is niets. Je bent alleen. Er is alleen jij. Je kamt je haar, je schikt je kleding. Je voelt je voeten in je schoenen, je schoenen op de oneindige vloer. Je staat alleen, en je begint. Jij bent de perfecte mens.

De perfecte mens is geïnspireerd door de korte film Det perfekte menneske (1967) van Jorgen Leth.

 

‘13’ door Camila Romero Lema
Dear audience:
There is death because there is life. There is life because….?
I don’t know, I don’t care, I am free, 13.
A ritual for the unknown, a celebration.
13, faceless personage, meets with death. Shares the common mask that we all carry as mortals and the revelation of the voice as the last step for freedom.

 

Primordial door Hali Neto en Luuk Weers / Mimecollectief Vege Lijf

Primordial is een ode aan het lichaam en stimuleert ernaar te kijken. Onbezonnen, dierlijk, vrij, oprecht… Hoe beweeg je in een pure staat? Een lichaam zonder strategie is een lijf zonder al onze gedragsregels, denkkaders en denkbeelden. Een lichaam dat niet vooruitdenkt maar oprecht is in het moment. Door het moderne lichaam te deconstrueren en te bewegen vanuit impulsen, zoeken ze in dit duet naar het strategieloze lijf.

 

Sinds 2017 hebben de mimegezelschappen Golden PalaceJakop Ahlbom Company en Schweigman& de handen ineengeslagen in hun gezamenlijke missie om de mime nieuwe impulsen en een versterkte zichtbaarheid te geven. Daarin trekken ze samen op met de Mime Opleiding (AHK). Ze leggen directe relaties met podia, festivals, programmeurs en publiek, en organiseren jaarlijks, in samenwerking met Het Huis Utrecht en De Meervaart de jaarlijks terugkerende Dag van de Mime.

 

Logo's Dag van de Mime