De Oerclub

In De Oerclub koppelt regisseur Ingrid Kuijpers het vraagstuk rond de mannelijke identiteit aan een thema dat staat voor het meest dierlijke fenomeen in een mensenleven: de zwangerschap. Vier mannen (Ayrton Fraenk, Hali Neto, Sebastián Mrkvicka en Kajetan Uranitsch) ondergaan in een surrealistische herenclub een ingrijpende transformatie. Onder leiding van een onnavolgbare sjamaan (David Eeles) moeten zij leren om hun pijn onder ogen te zien. Het is de geboorte van de baby van een van de mannen die hen daarbij op weg helpt.

 

De Oerclub werd een uitermate beeldende voorstelling waarin de situatie gaandeweg verschoof naar een surrealistische wereld. In die wereld konden mannen zwanger raken. De voorstelling vertelde een mythisch verhaal dat indruk maakte op de toeschouwers: de spelers kregen iedere avond staand applaus.

 

De werking van beelden in de Oerclub werd mooi verwoord door Sara van der Kooi in de Theaterkrant: “Op een zeker moment zien we de kamerheer slash sjamaan (David Eeles) als de echte mannelijke heks die hij is: met lange haren, een geweldig kostuum gemaakt van stropdassen en een mand vol grote bollen wol en breiwerken. Die breiwerken blijken achteraf niet voor niets: ze transformeren de mannen in een soort eencellige wezens, die samensmelten tot een witte klont en elkaar bevruchten, waarna ze een voor een bezwangerd weer tevoorschijn komen.”

 

Met De Oerclub zette Golden Palace een volgende stap in de zoektocht naar het ultieme theater en naar dat wat smeult onder de oppervlakte. “Steeds dieper word je het onderbewuste ingetrokken, hup het publiek met spelers en al die baarmoeder in. Door de beweging en het beeld worden wensen en angsten supergroot. En toch moet je lachen, al ligt die lach wel altijd op de grens van huilen. Het is een gezamenlijke beleving en daardoor voel ik me (als publiek) minder alleen.” (Publieksreactie De Oerclub)

 

Concept en regie: Ingrid Kuijpers
Spel: David Eeles, Ayrton Fraenk, Hali Neto, Sebastián Mrkvicka en Kajetan Uranitsch
Regieassistentie: Bo Veltman
Dramaturgie: Monique Kuijpers
Decor: Douwe Hibma
Kostuums: Maartje Prins
Geluidscompositie: Wim Conradi

Stagiair geluidscompositie: Casper Verberg
Lichtontwerp: Desirée van Gelderen
Techniek: Ilona Brink en Joep Lamers
Productie: Karlijn Hemmer

 

Scènefoto’s: Ben van Duin

 

De Oerclub wordt mede mogelijk gemaakt door het Norma Fonds.

Norma fonds

De Oerclub

Recensie (met prachtig beeldend taalgebruik!) in de Theaterkrant: “Het is bij de Oerclub alsof je even in een compleet ander universum stapt. Dat is bijzonder in deze tijden van relativisme en realisme in het theater.”

– Sara van der Kooi, Theaterkrant. Lees hier de hele recensie.

 

”De kracht van mimegezelschap Golden Palace zit in tot op het bod fileren van menselijk gedrag, dat vervolgens zeer beeldend wordt neergezet.”

– Margriet Prinssen, Haarlems Dagblad. Lees hier de hele recensie.